- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Владата во Индија ги крши трудовите стандарди на работниците

ИТУК: Владата во Индија - Работник
258views

Новиот извештај на Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК, насловен како дерегулација на трудовото законодавство во Индија, открива во колкава мерка се извршува реобновувње на работните закони во Индија, што ги крши обврските за меѓународните стандарди за работни односи. Владата не успеа да признае дека фокусирањето на економскиот раст само за себе води до раст на невработеноста и поголема нееднаквост додека ги изложува работниците на експлоатација.

Advertisement

„Оваа нова анализа нагласува дека Владата на Моди го презела тоалерот кон постојните закони со цел обезбедување на застапеноста на работниците, промовирање на нивното здравје и безбедност, гарантирање на покритието од социјалното осигурување, вклучително и породилно и други клучни придобивки. Безбедноста и здравјето на луѓето кои работат и структурите што ги штитат и помагаат да се обезбеди плата за живеење не е место за уништување од кое владата може само да се оддалечи “, рече Шаран Бароу, генерален секретар на ИТУК.

Во извештајот се анализираат импликациите врз работниците и примената на меѓународниот стандард на трудот по тематика. Покажува како стандардите на индустриските односи се поткопани со наметнување драстични критериуми кои ги попречуваат регистрациите, организирањето и работењето на синдикатот и оди дотаму, што бара синдикатите да претставуваат минимум 66% од работната сила пред да може да се изврши претставување на работното место. Ова е директна навреда за правата на колективно договарање. Извештајот продолжува да детализира слични напади врз правата на работниците врз безбедноста и здравјето при работа, социјалното осигурување и одредувањето на платите.

„Многу трикови беа користени за одржување на власт на владата на Моди, вклучително и заобиколување на процесот што треба да се присили преку законодавството што дозволува тајни придонеси за политичките партии. Скандалот со изборните обврзници се појавува сега, а извештаите покажуваат дека 95% од тие непроирни придонеси отишле во партијата БJП на Моди. Тоа се пари на работниците кои ги финансираа огромните тимови на дигитални аналитичари и други манипулатори на мислење што ги освоија изборите. Сега, ние гледаме дека Владата прави сe што може за да ги поткопа условите на работниците и застапеноста “, рече Бароу.

Со овие реформи, Владата е насочена кон подобрување на оценката за дискредитираното рангирање споре „деловно работење“ на Светска банка за да го катализира зголемувањето на инвестициите во приватниот сектор. ИТУК се приклучи кон широките критики на овој ранг, кои ја привлекоа приватизацијата на пензиите во Чиле, како модел на еден од двигателите на огромните граѓански немири низ кои минува земјата.

„Ова е уште еден пример за негативните влијанија на идеолошки мотивираниот систем на рангирање на Светската банка врз животот на жените и мажите кои работат. Сфаќањето на работните стандарди како пречка за развојот на приватниот сектор ја турка поделбата што предизвикува социјален хаос и станува временска бомба со која земјите мора да се справат со нетрпеливост во подоцнежната фаза. Исто така, ги влошува недостатоците во економијата, лишувајќи ги луѓето од куповната моќ и оставајќи ги работниците во несигурни околности “, истакна Бароу.

Advertisement
Advertisement