- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Владата на Австралија сеуште ги порекнува ефектите од климатските промени

ИТУК: Владата на Австралија - Работник
265views

Продолжената сезона на пожари во Австралија предизвика хаос на заедниците, со изгорени 8,4 милијарди хектари земја, животи, домови, како и билиони животни, истакнаа од Светската Конфедерација на синдикати – ИТУК.

Советот за осигурување во Австралија проценува дека трошоците за побарувања за осигурување ќе достигнат 485 милиони долари, а истите се очекува значително да се зголемат. Сезоната на пожари се очекува да трае се додека не дојде сезоната на дождови, велат од ИТУК.

Анализата на Муди проценува дека економската цена ќе надмине 3 милијарди американски долари утврдени од пожарот во Црна сабота во 2009 година.

„Австралија е развиена земја каде владата е во негирање на климата, краткорочно ги брани корпоративните интереси и чистата алчност. Одби и продолжува да одбива да преземе дејствија, како што бараа експерти за клима и противпожарна заштита. Реконструкцијата ќе чини милијарди долари, а цената на лошо здравје како резултат на токсичниот квалитет на воздухот, како на поединците, така и на системот „Медикеар“, ќе биде товар со децении. ИТУК е во солидарност со работничките семејства во Австралија “, рече Шаран Бароу, генерален секретар на ИТУК.

Во 2008 година, влијателниот преглед на климатските промени во Гарнаут предупреди дека „сезонските пожари ќе започнат порано, ќе завршат подоцна и ќе бидат поинтензивни. Овој ефект се зголемува со текот на времето, но треба да биде директно набудуван до 2020 година. „Надлежните за пожари низ Австралија повикуваат на дополнителни мерки за ублажување на пожарот, со предупредувања дека освен ако Австралија нема своја флота на противпожарни авиони, противпожарниот капацитет ќе остане мал. Ваквите предупредувања беа отфрлени од австралиската влада како климатски активизам.

„Работниците во службите за итни случаи и волонтерите во нивните заедници се на првите редови за одбрана на луѓето, нивните домови и инфраструктурата во заедницата. Им благодариме многу за нивните напори и нивната храброст. Тие се херои. Светот се соочува со климатска криза, а времето ни истекува. Владите, вклучително и Австралија, мора да се обврзат да ги намалат своите емисии со ажурирани NDC пред конференцијата на ООН за климатски промени во ноември 2020 година во Глазгов “, рече Бароу.

Австралискиот Совет на синдикати формираше фонд за членовите на синдикатот, на кои можеби им е потребна поддршка, покрај помошта којашто им е на располагање.