- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

ИТУК: Да им се овозможи здравствена заштита и боледување на сите заболени работници од Корона вирусот

ИТУК: Да им се овозможи - Работник
377views

Со околу 90.000 луѓе во десетици земји во моментот заразени од вирусот КОВИД 19, Светската Конфедерација на синдикати – ИТУК повикува на итни мерки за да се обезбеди работниците кои покажуваат симптоми да можат да земат боледување без страв од губење на работните места или нивните приходи и да добијат бесплатна здравствена заштита. Со предупредувањето на СЗО за „многу висок ризик од глобално ширење и влијание“ на болеста, работните места се првите редови во борбата против нејзиното ширење.

„СЗО предупредува за многу висок ризик од глобално ширење и влијанието на вирусот, а работните места се во центарот на напорите за ограничување и ублажување. Милиони луѓе ширум светот немаат право да земат боледување и се соочуваат со финансиска пропаст кога треба да одат во изолација. Тоа ги изложува нив, нивните колеги и јавноста на ризик од сериозна болест и може само да го забрза нејзиното ширење. Заедно со сите други потребни итни мерки, владите и работодавачите треба да обезбедат одмор без казна за лицата кои имаат симптоми и да ги пополнат празнините во социјалната заштита што им отежнува на луѓето да престанат да работат кога се болни. “, рече генералниот секретар на ИТУК, Шаран Бароу.

Додека ризикот од инфекција е најголем за здравствените работници, особено кога недостасува заштитна опрема и објекти или под-стандард, другите сектори, особено каде што има многу луѓе или тие се во транзит, голем број од нив, исто така, можат да бидат главни вектори за пренесување.

„КОВИД 19 станува глобална криза и владите треба соодветно да одговорат, вклучително и преку зајакнување на здравствените системи кои во многу земји со години не се финансираат. Со предупредувањето на ОЕЦД дека глобалниот економски раст може да се преполови, споредните последици од ширењето на вирусот веројатно ќе бидат многу сериозни. Глобалната, мултилатерална соработка е неопходна за борба против ширењето на вирусот и за справување со последиците. Добро е што државите од Г7 најавија дека ќе преземат усогласено дејствување, а тоа треба да го сторат и Г20 и другите мултилатерални форуми “, рече Бароу.