ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Да се ослободи Лула веднаш

ИТУК: Да се ослободи Лула веднаш - Работник
113views

Денеска, поранешниот Претседател на Бразил, Луиз Игнасио „Лула“ да Силва прави 500 денови во затвор. Барањето за неговото ослободување не престана и приближно 100,000 луѓе ја потпишаа скоро пуштената петиција за отповикување на корумпираните судења кои го ставија во затвор и покрај недостатокот на докази.

Во реалност, Лула беше затворен, со цел да биде сопрен за да не му парира на крајно десничарскиот екстремист, Џаир Болсонаро, бидејќи анкетите јасно покажаа дека тој ќе победел на изборите. Тој беше затворен за да ги спречи луѓето да го соборат законодавниот удар кој го отстрани  Претседателот Дилма Русеф. И тој беше затворен за да спречи продолжување на сиромашните, про-еколошки политики што ги воведоа Лула и Дилма.

Комитетот за човекови права побара на Лула да му се овозможи да учествува на Претседателските избори.

Работниците во Бразил ја плаќаат цената, преку запоставените мерки за социјална правда, промоција на несигурни работни места и напади врз синдикати. Корумпираниот режим на Болсонаро ги напаѓа околината, жените и ЛГБТ заедниците.

Бразилските членки на Меѓународната Конфедерација на синдикати го поддржуваат глобалниот ден на акција – 20 август, за да го насочи вниманието кон Лула кој е политички затвореник.