- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Кореја ги крши работничките права со непочитување на Трговскиот Договор со ЕУ

ИТУК: Кореја ги крши работничките - Работник
271views

Скандалозниот неуспех на Република Кореја да се држи до Трговскиот договор ЕУ – Кореа (ФТА) е под истрага. Со правење на чекор без преседан, Европската унија го повика Панелот на Експерти да направи тримесечно истражување на конфликтот помеѓу ЕУ – Кореа за работничките права. Панелот заседаваше на 19 декември 2019 година, истакнаа од Светската Конфедерација на синдикати – ИТУК на нивната веб страна

Врз основа на правната студија на Меѓународната Организација на труд – МОТ, ЕУ смета дека Кореја го крши поглавјето за одржлив развој на ФТА со тоа што не ги ратификуваше фундаменталните и ажурирани Конвенции на МОТ девет години по влегувањето во сила на ФТА, ограничувајќи ја слободата на здружување на различни начини, вклучително и од мешање во внатрешните правила на синдикатите.

„Ова е одлучувачки момент и ЕУ мора да го искористи за да започне со поставување на темелите за праведен модел на трговија. Неуспехот на претходните трговски договори за да се обезбеди правично производство и трговија со пристојна работа, ја поттикна загубата на доверба во политиката и колапсот на мултилатералниот трговски систем. Има ветувачки знаци на промени, но сега треба да се испорачаат новите водачи на европските институции. Ако се сериозни во решавањето на овие структурни проблеми, меѓународното работничко движење ќе работи со нив на секој чекор од патот “, рече Шаран Бароу, генерален секретар на ИТУК.

Користењето на законските одредби на корејската влада за ограничување и гонење на синдикатите не се спротивставува на своите обврски, што особено беше во фокусот на долгогодишната осуда на МОТ. ИТУК остро протестира против фактот дека ЕУ се повлече од својот првичен предлог да ги вклучи овие одредби во списокот на прекршувања.

Како што постојано се забележува од МОТ, Република Кореја не успеа да го гарантира правото на слобода на здружување заштитено според Уставот на МОТ, Декларацијата за основните принципи и правата на работа и релевантните конвенции на МОТ. ИТУК забележува дека неодамнешните предлози за работните закони од страна на корејската влада се во спротивност со обврските на МОТ, предизвикувајќи загриженост во врска со недоволната подготвеност на Владата за спроведување на овие конвенции.

„Самата трговија не е проблем. Таа има потенцијал да ги подобри условите на луѓето кои работат. Меѓутоа, доколку работните одредби едноставно се вклучат во обојување на договори со кои се воспоставува нерамнотежен систем кој ги става интересите на непроценливите корпорации пред оние на луѓето и планетата, договорите дополнително ќе ја разгорат возраста на гневот “, рече Буроу.

ИТУК го повикува Панелот на експерти да се согласи со јасен распоред за решавање на сите испитани теми по консултација со МОТ и во согласност со толкувањата на МОТ. Панелот на експерти треба да ги земе предвид последните случувања и да ја предупреди владата на Кореја дека усвојувањето на планираните измени на законот за работни односи, кои не се во согласност со фундаменталните конвенции на МОТ, би претставувале дополнително кршење на Договорот помеѓу ЕУ-Кореја.