- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Продолжуваат репресиите врз синдикатите во Турција

ИТУК: Продолжуваат - Работник
221views

Неоснованите кривични пријави против целиот 7-члениот Извршен одбор на турската подружница на Светската Конфедерација на синдикати – ИТУК, КЕСК беа отфрлени од 4-тиот Висок кривичен суд во Анкара на 3 март со одлука со која се потврдува дека повикувањето на мир не може да се смета за кривично дело според турскиот закон.

Во соопштението за јавноста во јануари 2018 година, Одборот на КЕСК повика на мир и предупреди за влијанието на упадот на турската армија во Африн, Сирија, особено врз курдскиот народ, и го критикуваше пренасочувањето на виталните ресурси подалеку од итните социјални и економски потреби на Турција.

Advertisement

„Мило ми е што гледаме дека правдата преовладува. Никој не треба да се соочи со кривични пријави за повик за мир. Судските постапки против раководството на КЕСК се дел од структуиран напор за заплашување во сите форми на социјално и политичко спротивставување. Глобалното синдикално движење се залага за мир, против тероризам и за решавање на спорови преку дијалог и преговори во согласност со владеењето на правото и потенцира дека сите страни треба да ги решат своите разлики преку мирни средства. Употребата на вооружена сила, особено против цивилите, особено жените и децата, е навреда за човештвото. Синдикатите насекаде ќе продолжат да бараат пристојна работа, демократија и мир “, рече генералниот секретар на ИТУК, Шаран Бароу.

Претставници од ИТУК и синдикатите од јавниот сектор во Холандија и Шведска присуствуваа на расправата како набљудувачи.

Advertisement
Advertisement

Во друг случај, закажан за сослушување на 9 март, Арзу Черкезоглу, претседател на синдикатот ДИСК, се соочува со кривични пријави со евентуална затворска казна за нејзините критики кон владејачката партија АКП во Турција во јуни 2016 година. Голем број други синдикалици сеуште се соочуваат со обвиненија.

„Турција останува една од најпознатите непријателски земји за синдикалците во светот и ние ја повикуваме владата на Ердоган да престане со репресијата против синдикатите и другите во земјата, едноставно заради остварување на нивните легитимни права и да ги повлече сите неосновани обвиненија и казни кои се изречени“, истакна Бароу.

Advertisement