ПравдаСветСиндикат

ИТУК: Стотици синдикалци се убиени во Колумбија од 2016 година

ИТУК: Стотици синдикалци - Работник
177views

Стотици водачи на заедниците и синдикатите биле убиени во Колумбија од ноември 2016 година од кога е потпишан мировниот договор во таа земја, се вели во новиот извештај објавен денес од Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК. Извештајот „Мирот под ризик“ го открива неуспехот на Владата на претседателот Иван Дуке да ги следи обврските според договорот. Помалку од една четвртина од договорените мерки беа правилно спроведени од страна на Владата, и покрај ветувањата дадени од страна Европската унија и САД, како и на ОЕЦД и МОТ.

„Трагично, насилството е во пораст во Колумбија и претседателот Дуке и неговите конзервативни сојузници мора да преземат одговорност. Договор од оваа важност не може едноставно да се издвои од каприцот на одредена влада, која се чини дека малку се грижи за населението или за иднината на земјата “, рече генералниот секретар на ИТУК, Шаран Буроу.

Помеѓу 1 јануари 2016 година (11 месеци пред потпишувањето на договорот) и 8 септември 2019 година, во Колумбија се убиени 777 социјални лидери и бранители на човековите права.

Потпишувањето на мировниот договор беше примено со широка надеж. Тој сигнализираше силна заложба и од тогашната власт и од силите на ФАРК за мир и да работат кон решавање на основните прашања што го поттикнуваа конфликтот. Мировниот договор ја обврза владата да преземе сеопфатна рурална реформа, да обезбеди права и политичко учество на жртвите и да гарантира партиципативен пристап кон неговото спроведување.

„Постоееше надеж дека владините напори ќе престанат да го поттикнуваат насилството и ќе започнат да ја преземаат мерки за намалување на сиромаштијата и нееднаквоста. Сепак, денес Колумбија останува наједнаква земја во однос на пристапот до земјиште во Латинска Америка, додека работниците се остануват во сиромаштија со законодавството за работни односи кое ги фаворизира најбогатите семејства и странските инвеститори на штета на народот. Владата на Дуке ја вози Колумбија по патот што претставува сериозна и непосредна закана за мирот “, рече Буроу.

Во извештајот кој е заедничка иницијатива на ИТУК, националните синдикални центри ЦУТи ЦТЦ и Националното синдикално училиште на Колумбија (ЕНС), се истакнува дека насилството продолжува да се насочува кон бранителите на човековите права. Открива дека во 2018 година биле убиени повеќе синдикалци од која било од претходните четири години (вклучително и години пред потпишувањето на мировниот договор). Вкупно 34 синдикалци беа убиени минатата година, пред се во секторот образование, земјоделство и рударство. Заканите, насилните напади, па дури и тортурата придонесоа за вкупно 234 сериозни нарушувања на човековите права на синдикалците.

 

Говоор на Генералниот Секретар на ИТУК, Шаран Бароу

Сторителите се третираат со неказнивост од страна на властите: 95% од кривичните дела поврзани со сериозни повреди на човековите права на синдикалците не се решени, додека недостаток на судско следење значи дека во 60% од случаите, наводните сторители не се ни идентификувани.

Многу од економските договори што денес ја градат економијата на земјата беа потпишани како резултат на мировниот договор. Како дел од овие зделки, Колумбија се заложи да спроведе серија стандарди за човекови права, труд и животна средина.

„Синдикатите се посветени на градењето на социјалната правда потребна за траен мир. Ние ќе продолжиме да се залагаме за мир на национално и меѓународно ниво. Меѓународните партнери во Колумбија не можат да издржат додека бранителите на човековите права се убиени, а економските неправди што го поттикнаа конфликтот остануваат на сила. Меѓународното синдикално движење ќе продолжи да ја притиска владата на Дуке да ги исполни своите одговорности, а меѓународните партнери во Колумбија да ги исполнуваат своите обврски “, рече Буроу.