ПравдаСветСиндикат

ИТУК ја осуди иранската Влада за насилство врз демонстрантите

ИТУК ја осуди иранската Влада - Работник
166views

Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК го осуди бруталното задушување на протестите на национално ниво од страна на иранските власти, кои чинеа повеќе од 250 животи.

Доверливи извештаи посочуваат дека околу 3.700 луѓе биле повредени, а неколку илјади уапсени. Според ИТУК, до информациите било тешко да се дојде, бидејќи владата продолжува да го блокира пристапот до интернет. Ненадејното зголемување на цената на горивата, пред се на постојното популарно незадоволство од владините политики и моќта што ја имаат воените и верските елити, ја предизвикаа оваа последна рунда протести.

„Овие последни убиства се показател за клептократски систем што треба да се промени. Неисцрпуваните фрустрации за задушување на грижата на луѓето, а особено поради несоодветните плати, нема да бидат решени со државно насилство, ниту со долгогодишна репресија на легитимната синдикална активност “, рече Генералниот Секретар на ИТУК, Шаран Буроу.

Иран е на 5- то место во листата на држави „без гаранција за права“ во Индексот за глобални права на ИТУК за 2019 година.