- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

И културните работници незадоволни дејноста во која работат, највија генерален штрајк во октомври

И културните работници незадоволни дејноста во која работат - Работник
308views

Целосно соопштение на Синдикатот на културата на Република Македонија:

„На ден, 20.06.2019 г. се одржа состанок на советот на СКРМ на кој беа разгледувани  состојбите во културата, позитивните и негативните последици од спроведената нивелација на платите, како и динамиката со која се движат реформите во нашиот сектор.

Advertisement

Мораме да нагласиме дека кај вработените од културата постои незадоволство поради многу неправилности во процесот на спроведување на нивелацијата како што е неоснованото покачување на коефициенти на сложеност кај одредени работни места што не се утврдени претходно, па дури и менување на називот на работните места за индивидуален профит. Исто така, нервозата кај нашето членство силно ја стимулира и фактот што новиот Закон за остварување на јавниот интерес во културата не е усвоен и е во процес на „тромава“ подготовка речиси две години. Законот требаше да биде усвоен одамна и со него очекуваме да се решат многу проблеми во работниот однос со што ќе се постави солидна правна основа за потпишување на нов општ колективен договор во културата. Потсетуваме дека поради отсуството на колективен договор, речиси 15 години работните односи се нерегулирани, а културата е школски пример за газење на правата на сите вработени од страна на државата. Поради тоа, Советот на СКРМ ги изнесува следните барања до Министерство за култура:

Барање за ревизија на спроведената нивелација со вклучување на претставници на СКРМ, со што, сите неосновани коефициенти ќе се вратат во претходната состојба.

Advertisement

Барање за итно усвојување на новиот Закон за остварување на јавниот интерес во културата во чија суштина ќе бидат инкорпорирани потребите на вработените во институциите, како и потребите на независните уметници и културни работници. Не прифаќаме ригиден и неапликативен Закон кој единствено ја олеснува работата на Министерство за култура и Министерство за информатичко општество и администрација, а од друга страна го оневозможува функционирањето на културните и уметничките институции. Таков закон веќе постои, а штетите од истиот ги чувствуваме сите.

Барање за потпишување на колективен договор до 30.09.2019 година со почеток на спроведување од 01.01.2020 година и конечно решавање на проблемот со работните односи и платите во областа на културата кој егзистира веќе една и пол деценија.

Доколку нашите барања не бидат спроведени, СКРМ најавува ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК во културата кој ќе започне на 01.10.2019 година.

Уметниците и културните работници во изминативе две години станаа жртва на партиско – коалициски пазари и тоа придонесе за одолговлекување на процесот на реформи и продлабочување на децениските проблеми, наместо нивно решавање. Наша должност е да се спротивставиме на ваквиот маргинализирачки третман и да го зачуваме нашиот уметнички и стручен интегритет како дејци на темелната вредност култура без која не може да постои ниту една држава.

Advertisement