И „PepsiCo“ се приклучува кон компаниите кои отпуштаат

„PepsiCo“ отпушта вработени во седиштето на своите оддели за храна и пијалоци во Северна Америка, што е знак дека корпоративното стегање на ременот се протега надвор од технологијата и медиумите, според извори на „Wall Street Journal“ запознаени со ова прашање и документи разгледани од изданието.

Стотици работни места ќе бидат укинати, изјави еден од изворите. Отпуштањата се одразуваат на северноамериканскиот бизнис со пијалоци на компанијата, кој е со седиште во Њујорк, како и на северноамериканскиот бизнис за грицки и пакувана храна, кој има седиште во Чикаго и Тексас, додаваат изворите.

Во меморандум до вработените што беше разгледан од „Wall Street Journal“, „PepsiCo“ им кажа на своите работници дека отпуштањата треба да ја „поедностават организацијата за да можат да работат поефикасно“. Кратењата ќе бидат поголеми во бизнисот со пијалоци бидејќи единицата за храна веќе се раздели со некои вработени преку програмата за доброволно пензионирање, велат изворите.

„PepsiCo“ ги прави „Doritos“, „Lays“, како и „Quaker Oats“, заедно со истоимената кола. Од 25-ти декември минатата година, „PepsiCo“ имаше 309.000 вработени ширум светот, вклучувајќи 129.000 во САД.

Побарувачката за храна и пијалоци што се продаваат во продавниците за храна е силна и покрај зголемените цени што погодија многу домаќинства. „PepsiCo“ и другите компании во секторот ги зголемуваат цените за да ги надоместат нивните повисоки трошоци за состојки, транспорт и работна сила.

Откако компанијата објави скок во кварталните приходи и профит, директорите на „PepsiCo“ во октомври рекоа дека почнуваат да ги намалуваат трошоците за да се борат со притисокот врз профитните маржи и да се справат со влошените макроекономски услови.

Генерално, американскиот пазар на труд останува историски тесен. Работодавците се натпреваруваат за ограничен персонал и наддаваат плати и покрај неизвесната економска перспектива.

„PepsiCo“ се придружува на голем број други компании, вклучувајќи ги „Walmart“ и „Ford Motor“, кои отпуштаат персонал во нивните канцеларии, иако го задржуваат персоналот од првата линија. Во меѓувреме, забавувањето на рекламниот бизнис турна и многу технолошки и медиумски компании кон отпуштања.