МакедонијаСветот на работникотСиндикат

Какви се мислењата за недела како неработен ден?

Какви се мислењата - Работник
445views

Синдикалците се израдуваа, но работодавачите со предупредувања до власта. Убаво е, велат, да се унапредваат работничките права, но земјава не е толку економски развиена за да си дозволи во недела да не работи ништо, со цел работниците да можат да одморат и да му се посветат на семејството. И додека Синдикатот смета дека извојувал долгогодишна битка, за бизнисот прогласувањето на недела за неработен ден како што планира власта, е оправдано само сега, со цел да се спречи ширењето на коронавирусот во земјава. Но, газдите се согласуваат дека ако неделата се работи, таа треба дополнително да му се плати на работникот, а потоа задолжително да му се даде еден слободен ден во текот на наредната недела.

Овие реакции следуваат откако Владата на последнта седница ја прифати иницијативата денот недела да биде прогласен за неработен ден и го задолжи Министерството за труд и социјална политика, во рок од 15 дена, да достави законско решение за ова прашање.

Повеќе на Фактор.мк