ЕкономијаСвет

Како да најдете стан во Германија и на што треба да внимавате?

Како да најдете стан во Германија - Работник
232views

Премал, прескап, веќе изјајмен, предалеку од центарот, школите или работата: барањето на стан во Германија не е ништо за луѓе со слаби нерви.

Потребно е да се има трпение. И малку среќа. А треба и по нешто да се знае.

И за родените Германци, а уште повеќе за странците кои скоро стигнале во државата важи: многу патишта водат кон нов стан. На почеток, вообичаено се бара преку интернет, на порталите како immonet.de, immobilo.de ili immobilien.de. На тој начин е возможно ширум Германија да се бара погоден стан или куќа, било за изнајмување, било за купување. А за дружељубивите е тука и порталот за таканареченото „заедничко живеење“ wg-gesucht.de.

На тие портали можат да се најдат огласи со фотографии, точни скици на станови, описи кои располагаат со се, на пример дали станот има вградени плакари или кујна.

Но, после безбројни обиди, доколку ви се здосади од пишување и одговарање на огласи, постои и сосема легитимна и релативно честа алтернатива – излегување на улица. На стубовите на јавното осветлување, во продавниците или на ѕидовите на куќите, често можат да се пронајдат огласи на кои се бара стан. Доколку се интересно и креативно напишани, тие понекогаш можат да направат чуда. Понекогаш на среќата и е потребна мала помош: не се ретки огласите кои ветуваат парична награда на оние кои ќе помогнат при посредување во барање на стан.

Остатокот од текстот можете да го прочитате тука