ЕкономијаСветСветот на работникот

Како земјите во светот се однесуваат кон фриленсерите

55views

Во некои земји, регулативата со која се препознава работењето на фриленсерите, односно хонорарците е во сила речиси една деценија. На пример, на Малта, вработените се изедначуваат со фриленсерите, ако тие работат слична работа за работодавачот како стандардно вработените. Во Португалија нема целосно изедначување, но тие се законски заштитени во смисла на забрана за мобинг, дискриминација и безбедност при работа.

Сепак, она што беше главно прашање последниве денови во Србија е колку фриленсерите, односно хонорарците плаќаат даноци во другите земји и што добиваат за тоа. Бугарија, Романија и Полска често беа споменувани како „фриленс раеви“.

Повеќе на независен.мк