Наука

Како и колку од нашата енергија ја троши мозокот?

352views

Иако сочинува само 2% од телесната тежина, мозокот троши скоро 15% од волуменот на срцето, 20% од кислородот што го дишеме, околу 25% од гликозата од крвта. Најинтересно, ова количество не се намалува дури и кога спиете, кога мозочната активност е мала. Ејмс Козлоски, истражувач, тврди дека најмалку 90% од енергијата што ја троши мозокот не може да се објасни. Се чини дека може постојано да „врти“ сигнали, кои не се поврзани со стимули од околината. Значи мозокот троши огромна количина на време на енергија,иако не прави ништо?

Количината на потрошена енергија кога правиме нешто не е рамномерно распределена и зависи од многу фактори. На пример, кога работиме, и нè следат голем број на луѓе, трошењето на енергија се зголемува.

Една неодамнешна студија од јули 2019 година откри дека предучилишните установи (за деца постари од 5 години) имаат скоро три пати поголема потрошувачка на мозочната енергија. Мозокот троши 66% од базалниот метаболизам, како и 43% од дневните калории. Во овој труд, хипотезата е дека потрошувачката на калории во мозокот е директно поврзана со дебелината. Поточно, ако мозокот троши помалку калории, ќе има зголемување на калориите депонирани во масното ткиво. Колку е смешно како што изгледа, сличен ефект се најде кај животните во однос на големината на мозокот и тестисите (колку е поголем мозокот, толку е помал тестисот). Тоа е како мозокот да ја украде потребната енергија од другите органи. Подоцна во животот, потребите на мозокот се намалуваат, така што ако калорискиот внес е голем, се развива дебелина. . Се разбира, можно е дека длабоката стимулација на мозокот влијае на допаминергичниот систем на мозокот, со кој се регулира ситоста, што е исто така механизам на дебелина.