Наука

Како ќе се прочистува водата во иднина?

Како ќе се прочистува водата во иднина?-Работник
236views

Водата е неопходна за животот на човекот. Пристапот до вода е основно право. Дел од целите на ООН за одржлив развој за да се постигне подобра иднина за сите е повикот за универзален пристап до чиста вода. Секој човек има потреба од најмалку 20 -50 литри безбедна, чиста вода на ден да пие, да готви со и да се искапат. Човештвото е сè уште далеку од таа цел и ќе бидат потребни глобални напори да се реализира истото.

1. Соларна вода филтрирана вода
На многу места во светот, проблемот не е што нема доволно вода, туку водата е загадена. Во земјите во развој, 80 проценти од канализацијата се испушта без третман на патиштата. Затоа иновативните технологии на вода развија системи за филтрирање на вода, како SunSpring Hybrid, самостојниот преносен соларен и ветерно-напојувачки систем кој обезбедува 20,000 литри чиста вода на ден за 10 години или повеќе.

2. Фаќачи на магла
Во некои места, искористените резерви на подземни води се користат и цели села и региони имаат сериозен недостиг на вода, вклучувајќи го и регионот Сиди Ифни во Мароко. Но, она што го има во изобилство во овој регион е густа магла. Тоа е причината зошто Дар Си Хамад, непрофитна организација, инсталира колектори на магла на падините на планината Бутмезгиида. Околу 6.300 литри вода може да се соберат дневно преку маглата.

3. Дестилирање на вода од морето
Израел е област која е составена од 50 проценти пустина и долги години доживува услови за суша. Не е ни чудо што тука е пионерувано бигор – процесот што отстранува сол и минерали од морска вода. Првиот погон е изграден во 60-тите години на минатиот век, а денес 60 проценти од домашната вода во земјата доаѓа од бигор од пет големи и 34 мали растенија.

4. Цевка за прочистување
Цевката за пиење со прочистувач ја создаде Вестергаард – глобална компанија за иновативни решенија кои придонесуваат за поздрав и поодржлив свет – оваа сламка ја филтрира валканата небезбедна вода за да може полесно да се пие. Сламката прочистува минимум 1.000 литри вода и отстранува 99,9 проценти од бактериите и паразитите преку уникатен систем на филтрација. Исто така, постојат прочистувачи на вода со висок капацитет за тимови за подготвеност и одговор при итни случаи. Сега е достапна и во вид на челик наместо во пластика.