- Advertisement -
Правда

Канада прогласува итност за климатски промени, а потоа го одобрува проширувањето на масивните нафтоводи

Канада прогласува итност за климатски промени, а потоа го одобрува проширувањето на масивните нафтоводи-Работник
299views

Само еден ден по прогласувањето на итност за климатските промени, Канада го одобри проширувањето на масивниот гасовод кој ќе го зголеми производството на нафта во Алберта и ќе ослободи повеќе гасови со ефект на стаклена градина во атмосферата.

Во понеделникот вечерта, канадскиот парламент покрена иницијатива поднесена од министерката за животна средина и климатски промени, Кетрин Мекена, нарекувајќи ги климатските промени “вистинска и итна криза, поттикната од човековата активност”, и од владата да бара намалување на емисиите за да ги исполни своите обврски од Парискиот договор.

Во вторникот, овој потег го осудија еколозите, што владата на Џастин Трудо го одобри експанзијата на нафтоводот Транс-Маун.

Трудо се обврза дека секој долар заработен од проектот за проширување ќе биде инвестиран во транзицијата на Канада кон зелена енергија. Висок официјален претставник изјави дека изнесува околу 500 милиони долари годишно откако нафтата почнува да тече низ гасоводот.