- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Карпош аплицира за еко-греење на ООУ „Аврам Писевски“

Карпош аплицира - Работник
333views

Општина Карпош со ООУ „Аврам Писевски“, во Бардовци ќе аплицира за добивање на средства на Јавниот повик за реализација на Програмата за намалување на аерозагадувањето за 2020 година, објавен од Владата, рече Стефан Богоев, градоначалник на Општина Карпош на денешната тркалезна маса: „Состојби, предизвици и перспективи за решавање на проблемите со аерозагадувањето во Скопскиот плански регион“, во организација на Центарот за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој (CeProSARD). Со промената на начинот на греење на градинката „Пролет“ во Влае, изјави Богоев, спречивме 11 килограми ПМ10 честички на годишно ниво да завршуваат во нечии бели дробови. Сега сме фокусирани на замена на системот на греење на основното училиште „Аврам Писевски“, во Бардовци, кое е последна јавна општинска установа која се грее на фосилно гориво – нафта, пишува Скопјеинфо.

Целосниот текст прочитајте го тука