Наука

Кајгана: Откриени нови ѕвезди кои се потенцијални вонземски мегаградби

Откриени нови ѕвезди кои се потенцијални вонземски мегаградби - Работник
456views

Ѕвездата кога последниве години крена многу прашина во јавноста поради хипотезата дека станува збор за вонземска мегаградба, по сѐ изгледа не е единствена. Новото истражување пронајде 21 ѕвезда со слични пулсирачки елементи

Со Кеплеровиот телескоп на НАСА астрономот Табита Бојаџијан откри инстанци од ѕвездата KIC 8462852 нешто потопли и поголеми од нашето Сонце со затемнување до 22 отсто, лоцирани на далечина од околу 1480 светлосни години во соѕвездието Лебед, пишува Кајгана.

Целосниот текст прочитајте го тука