Кај српските изведувачи на големи државни проекти, откриени најмногу диви работници

На градилиштата на фирмата „Стар лајн констракшн“, со седиште во белградска Звездара во последните три години, инспекцијата открила најмногу нелегални работници – дури 99 работници.

На списокот на работодавачи кај кои биле затекнати „нелегални“ работници во периодот од јануари 2019 до јануари годинава, градилиштата на оваа компанија неколку пати биле под надзор на трудовата инспекција и во три наврати било констатирано – 17, потоа 26 и 37 диви работници во Крагуевац и 19 работници на градилиштето во улицата Бањска, Белград.

Сопственик на оваа компанија е Индиецот Ашок Кумар, а според податоците на Агенцијата за деловни регистри, компанијата е основана во октомври 2019 година. На листата на откриени неправилности има 7.886 ставки, во неколку наврати се споменуваат некои фирми како што е споменатата Стар Лајн Констракшн, а најчесто фирмите што направиле прекршоци имале по еден или двајца нелегални работници. Меѓу нив е и австрискиот Штрабаг, каде инспекцијата во изминатите три години во еден момент затекнала 30 нелегални работници и турскиот Тасјапи каде на градилиштето во Врање на улицата „Фрање Клужа“ биле затекнати 53 работници без сите документи.

Официјален претставник на оваа компанија, основана во февруари 2018 година, е Амимехди Ашгари од Иран. Тасјапи дошол во Србија со намера да изгради станови за специјализанти за обезбедување во Ниш и Врање. На истата компанија државата и ја довери работата за изградба и проектирање на делот од автопатот од Белград до Сараево, вреден 250 милиони евра. И Штрабаг работеше и на многу државни проекти. Меѓу другото, на оваа компанија и беа понудени работи во Белград на вода, како и поставување на камени блокови, односно реконструкција на плоштадот на Републиката во главниот град. Увидот открил 40 непријавени работници на градилиштето на градежната компанија Демироглу во Земун и уште двајца на улицата Браничевска во Белград. На оваа листа се најде уште една фирма со која управува турски државјанин

– Дилаз конструкција. Фирмата е регистрирана во Белград, а на едно од градилиштата во Белград на вода биле пронајдени 36 диви работници. На списокот на фирми со најмногу непријавени работници во моментот на проверка се и некои од секторите земјоделство и земјоделско производство. Според податоците за 2021 година, трудовата инспекција таа година извршила околу 64.000 контроли на незаконски работи, што е за 1.500 инспекциски надзори повеќе од 2020 година, објави Данас рс.