- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Кај 27.000 Македонци има над 2 милијарди евра на штедна книшка во банка

Кај 27.000 Македонци - Работник
443views

Македонските граѓани се големи штедачи, покажуваат статистиките, па така од 4,4 милијарди евра колку што имале на штедните книшки во првата половина лани, половината или 2 милијарди и 40 милионие евра биле на книшки кај 26.657 лица – покажува статистиката на Фондот за осигурување на депозитите.

Ова се депозити во износи поголеми од 30.000 евра како што ги дели Фондот, бидејќи тие до 30.000 се осигурани и се обештетуват од државата доколку пропадне банката или штедилницата, додека пак „висат“ износите над 30.000 евра, пишува Денар.

Целосниот текст прочитајте го тука