Наука

Кенија ја инсталира првата соларна централа што ја трансформира океанската вода во вода за пиење

Кенија ја инсталира првата соларна централа што ја трансформира океанската вода во вода за пиење-Работник
664views

Додека повеќето од нас, кои исто така имаат привилегија да користат Интернет на дневна основа и затоа се во можност да го прочитаат ова, немате никакви проблеми со добивање на свежа вода за пиење, тоа не е случај за сите. Околу 2,2 милијарди луѓе се борат затоа што немаат безбеден пристап до вода за пиење, што може да изгледа прилично иронично, со оглед на тоа дека живееме на планета со вода од 2/3. Но, нема потреба од тие долги лица бидејќи може да има решение за овој проблем. Неодамна, невладината организација „Дајте моќ“ инсталираше фабрика соларна енергија која ја трансформира солена океанска вода во свежа вода за пиење и со тоа им помага на 25.000 луѓе на ден.

И покрај тоа што не е нивниот прв сличен проект, Give Power неодамна имаше огромен успех во инсталирањето на нова фабрика која ја трансформира солена вода во вода за пиење во Киунга, мал град во Кенија, па дури и го имаше својот пилот тест во август, што веќе ги подобри животите на жителите на градот. Организацијата не планира да запре таму и сака да ја користи технологијата во другите делови на светот.

Процесот на преработка на водата, кој е клучен за претворање на солена вода во вода за пиење, е троши многу енергија и затоа е скап. Затоа, користењето на сончевата енергија може да биде многу добро долгорочно решение. Со ова се менува животот во региони како што е Кенија, каде повеќе од 1/3 од луѓето немаат пристап до безбедна вода за пиење.