ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Ќе дочекаат ли пензија денешните словенечки работници?

   Време за читање 1 минута

Словенија се соочува со предизвикувачка задача: како да се реформира пензискиот систем кој ќе биде одржлив и способен да поддржува сè поголем и постар дел од населението?

Додека постарите работници веќе калкулираат кога ќе заминат во пензија, младите не размислуваат многу за тоа. Словенија, како и другите европски земји, се соочува со стареење на населението.

На пример, демографските проекции покажуваат дека уделот на луѓе постари од 65 години треба да се зголеми од денешните приближно 20 отсто на 31 отсто во 2050 година. Ова ќе ја тестира и одржливоста на пензискиот систем, кој треба да се реформира, информира Н1 Словенија.

До крајот на оваа година пратениците треба да ја усвојат пензиската реформа, која потоа ќе стапи на сила следната година. Словенија се обврза на оваа временска рамка за имплементација во Брисел, а за возврат доби пари од Европскиот фонд за закрепнување и отпорност, кој беше основан од Европската унија по пандемијата.

Од Министерството за труд, семејство, социјала и еднакви можности, каде се подготвуваат измени на пензиската реформа, за Н1 велат дека предлозите за измени на пензиското и инвалидското осигурување се координираат на ниво на влада и коалиција.

Поранешниот декан на Економскиот факултет во Љубљана и поранешен министер за финансии Душан Мрамор за Н1, на прашањето дали во иднина ќе се покачува старосната граница за пензионирање, вели дека во оваа област „ќе мора да се направи се“. Мерките треба да се спроведат до 2032 година, оти сите ќе имаме само 500 евра пензија, предупреди тогаш Мрамор.

Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT