ПравдаСветСиндикат

Климатски самит на ОН – Потребно е итно решение за климатските промени

Климатски самит на ОН - Работник
173views

Имаме само една деценија за да се стабилизира климатската криза и само една година владите да ги преземат обврските во форма на национално определени придонеси (НДЦ) за да го поминат овој тест, предупредувија синдикатите на отворањето на Самитот на Обиденетите Нации за климатските промени (COP25) во Мадрид, истакнуваат од Меѓународната Конфедерација на синдикати  – ИТУК.

Според нив, работниците и нивните синдикати покажаа оваа година дека се дел од решението, дел од растечкото движење за да бараат акција од нивните влади. Синдикатите од Чиле во Шпанија, Филипини и Нигерија ќе бидат дел од синдикалната делегација на COP25, од 2-ри до 13-ти декември.

„Постои климатска криза. Економија на емисии на нето-нула со мерки за транзиција е единствената наша шанса за опстанок. Без социјалниот дијалог од витално значење за да се постигне напредок во ова, влијанието врз економијата може само да се влоши. Корпоративната алчност и профитот по секоја цена не можат повеќе да ја поткрепат транзицијата кон иднината на нето-нула и ниту една компанија не може да го избегне нашето внимание “, рече Шаран Бароу, Генерален Секретар на Меѓународната конфедерација на синдикати (ИТУК).

Од ИТУК истакнуваат дека синдикатите сакаат пристојни работни места на жива планета преку гаранциите за мерките за праведна транзиција за сите работници. COP25 мора да ја покаже посветеноста на владите да ги засилат амбициите во своите Национални агенции и да ја поддржат Иницијативата за климатски активности за работни места. Соодветното финансирање на климата е камен-темелник на ефективната климатска политика и владите мора да го исполнат ветувањето дека ќе издвојат 100 милијарди американски долари годишно до 2020 година.

„Како работнички организации, соочени сме со многу важна одговорност. Социјалниот напредок никогаш не доаѓа бесплатно, без борба од засегнатите луѓе. Ова е случај и за заштита на климата. Треба да се бориме за нашето место на масата и да видиме дека нашите барања за климатска правда се земени предвид преку социјалниот дијалог за праведна транзиција “, рече Шаран Бароу.

Канада, Германија, Нов Зеланд и Шпанија го водеа патот со договори за правичлна транзиција, а Јужна Африка и Шкотска имаат воспоставено само власти за транзиција, додека Шведска и Индија имаат пробив во почист челик и цемент.

Смелото дејствување на климатските промени може да генерира со над 65 милиони нови работни места со низок јаглерод во 2030 година и да донесе економски придобивки од 26 трилиони американски долари од сега до 2030 година според Новата климатска економија.