- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Кога бабата и дедото ќе го вклучат стариот телевизор за да ја гледаат утринската програма, целото село останува без интернет

Кога бабата и дедото ќе го вклучат стариот телевизор за да ја гледаат утринската програма, целото село останува без интернет - Работник
404views

Постара двојка година и пол им задаваше вистински главоболки на своите соседи во селото Аберхосан во Велс, бидејќи ненамерно им го блокираа интернетот.

Пензионерите Алун (67) и Елејн Рис (63) не биле ни свесни дека нивниот телевизор се меша со мрежата и ги спречува соседите да имаат нормален интернет сигнал. Нарушувањата започнуваа секое утро во 7 часот и траеја цел ден – и така натаму цели 18 месеци!

Операторите излегоа на терен неколку пати откако корисникот пријавил, но никогаш не би откриле преку интернет дека има вистински проблем, сè додека еден ден не пронајдоа „расипувач на фрекфенции“ во куќата на семејството Рис.

Се испостави дека двојката секое утро во 7 часот го вклучува телевизорот во својата спална соба за да ја гледа утринската програма, тогаш проблемите со Интернетот започнуваа во целото село. Се покажа дека уредот генерирал импулсен шум на високо ниво, што создавал пречки на целата мрежа.
И секогаш кога бабата и дедото одеа да ја гледаат утринската програма, интернетот ќе „се умртвеше“ во целото село!

Инженерите на интернет операторот 18 месеци проверуваа апсолутно секој кабел, разводна кутија и инсталација во целото село. Сепак, тие никогаш не можеа да ја пронајдат локацијата на „проблемот“. На крајот, стручен тим со специјални мерачи излегоа на терен и откриле дека стариот телевизор во куќата на семејството Рис прави хаос на целата мрежа.
– Штом му објаснивме на семејството Рис за што станува збор, тие веднаш се согласија да го исфрлат стариот телевизор и да купат нов – објавија инженерите. Откако го тргнаа стариот телевизор, никој во селото немаше проблеми со Интернетот, пренесува Дејли Меил.

– Кој би помислил. Ние само сакаме да ја гледаме утринската програма. Немавме идеја дека сме изворот на сите страдања на нашите соседи – изјавиа тие.

Експертите треба да објаснат дека бројни електрични апарати, од светло до микробранова до безбедносни камери, можат да влијаат на интернет-врската. Затоа ги советуваат сите да купат вистински апарати од доверливи добавувачи.