ЕкономијаСвет

Кои земји поседуваат најголем удел во долгот на САД?

Кои земји поседуваат - Работник
195views

Најголемиот сопственик на американски државни обврзници UST (US Treasuries) на крајот на декември 2019 година, седми месец по ред, е Јапонија по иако ги намали инвестициите во американскиот долг за 5,9 милијарди американски долари на 1 трилион и 154,9 милијарди американски долари.

Вториот по големина кредитор на САД на крајот на минатата година, Кина, го намали уделот во UST за 19,3 милијарди долари на 1 трилион 69,9 милијарди долари, се вели во неодамнешниот извештај на Министерството за финансии на САД, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука