ЕкономијаСветСиндикат

Кои работници беа најбрзо отпуштени поради Ковид – 19?

Откази уште за 11,000 работници - Работник
90views

Според анализата спроведена од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) и Обединетите жени во Србија за последиците од „ковид-19“ врз економското зајакнување на жените и мажите, седум проценти од вработените жени останале без работа поради пандемијата или отишле на присилен одмор, во споредба со четири проценти од вработените мажи.

Анализата исто така покажува дека жените почесто од мажите работеле од дома (56,4 проценти наспроти 34,1 процент), што е последица на нивното доминантно присуство во сектори како што се образованието, социјалната заштита и дел од услугите на јавната администрација.

Ранка Савиќ, претседател на Здружението на слободни и независни синдикати на Србија (АСНС), изјави за „Ало!“ Дека од почетокот на епидемијата во Србија, отпуштени се работници во независни активности во кои жените се традиционално најбројни.

„Туристичките работници, келнери, рецепционери, стјуардеси, сите се во професии во кои доминираат жени, кои беа доведени во прашање од кризата со круната. Стотици од овие работници останаа без продолжување на договорот или едноставно беа отпуштени. Исто така, оние кои мораа да се грижат за децата додека предаваа се одвиваа исклучиво на далечина, многу често наидуваа на незадоволство од работодавците и многумина ги гледаа како идеални кандидати за „технолошки вишок“, вели Савиќ.

Извор: Пари.мк