ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

КОИ УСЛОВИ ТРЕБА ДА ГИ ИСПОЛНАТ ЛУЃЕТО ШТО САКААТ ДА РАБОТАТ ВО АВСТРИЈА: Овие три ставки ветуваат 25 поени

   Време за читање 3 минути

Во Австрија во моментов има околу 230.000 слободни работни места, поради што земјата веќе почна да лобира во нашиот регион за доаѓање на луѓе. Поканата првенствено е наменета за експерти од ИТ индустријата, од областа на електротехниката и угостителството, каде има недостиг од образовани луѓе, а како што досегашното искуство покажува големиот интерес на балканците за работа во таа земја, треба да очекуваме голем одзив од нив.

– Австрија дава генерална листа на професии кои недостасуваат кон крајот на секоја година. Таа листа ја дефинира австриското Министерство за труд и социјала. Тие се фокусираат многу на професии како право, економија, трговија; помалку од нив се заинтересирани да добијат техничко образование, во таа смисла има многу студенти кои доаѓаат од други земји. 

Еве, на пример, недостига наставен кадар, но се подразбира дека зборуваш германски. Има недостиг од здравствени работници, голем недостиг на медицински персонал во болниците, особено оние кои се занимаваат со грижа за стари лица и таму можат да направат превид во врска со познавање на јазикот – вели Нада Кнежевиќ, директорка на претставништвото на Српската стопанска комора во Австрија, во интервју за Телеграф Бизнис.

Таа вели и дека има значителен недостиг од работници за последно споменатата професија, а Австрија неодамна потпишала договор со Филипините, со намера да ги донесе овие луѓе, бидејќи, како што вели, биле донесени медицински сестри и негувателки од Бугарија и Романија за време на короната.

Рангирање на апликантите

Како што појаснува, постои бодовен систем, врз основа на кој се рангираат пријавените.

„До ноември минатата година се бодуваше само познавање на англиски и германски јазик, но сега веќе е воведено едно дополнително олеснување. Сега се бодува доказното познавање на српскиот, босанскиот и шпанскиот јазик. Значи, ако докажете дека добро зборувате српски, што не е проблем ако доаѓате од Србија, тогаш тоа се уште пет поени. За факултет добиваш 10 а за совршено познавање на германски јазик Ц2 ниво исто 10. А знаеш и српски што е вкупно 25, на сериозен пат си да го решиш тоа прашање“, вели таа.

Таа напоменува дека за да се работи во Австрија мора да има некаква дозвола, а тоа важи и за сезонските работници. Забележува и дека порано важеле различни правила за странците, но дека поради фаворизирање тие биле напуштени.

– Клучно беше луѓето што доаѓаат на работа да бидат платени најмалку 10 проценти повеќе отколку што индустријата во која влегуваат има загарантирана плата. Ако сум машински инженер, мојот работодавец не може да ми плати помалку, на пр. од 2.900 евра; може да биде и над тоа, но тоа е загарантирана минимална плата за мојата квалификација. Со тоа се докажа дека таков профил на работници не може да се најде на таков пазар, па веќе не се прави – објаснува таа, додавајќи дека еден од проблемите во Австрија е што постоечката работна сила не покажува подготвеност да мигрира од еден дел од земјата во друга..

Како пример го наведува споменатото угостителство.

– Во Виена има доволно готвачи, но во Тирол нема.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *