Занимливости

Кока кола по втор пат прогласена за најголем загадувач со пластика во светот

Кока Кола најголем загадувач со пластика-работник
55views

Кока-Кола повторно е прогласена за  врвниот загадувач во глобалната ревизија на пластичниот отпад што го објави невладината организација „Break Free From Plastic“односно “Ослободете се од пластиката”.

Извештајот, објавен во средата, покажува дека транснационалниот конгломерат на безалкохолен пијалок е одговорен за повеќе пластично ѓубре од следните три најголеми загадувачи во комбинација.

Над 72.500 волонтери се раширија низ 51 земја работеа на плажи, во водни патишта и одеа по градските улици собирајќи пластични шишиња, омоти, вреќи, остатоци и друг отпад за време на еднодневното расчистување во септември со цел да го завршат извештајот.

Извештајот детално објаснува како Кока-Кола беше најголем загадувач, со 11.732 пластики запишани во 37 земји на четири континенти кои отпафаат приближно 2,5 проценти од вкупниот пластичен отпад анализиран во извештајот. Компанијата беше врвен пластичен извор во Африка и Европа и втор по големина загадувач во Азија и Јужна Америка.