Наука

Колку е опасна 5G мрежата?

Колку е опасна 5G мрежата?
3.27Kviews

Стотици птици пaднaa од небото во Хаг, Холандија, за време на експериментот на новата 5G мрежа која го тестираше опсегот, и дали новата безжична технологија ќе биде штeтнa за населението.

Вестите за штeтнитe последици на птиците не се појавиле во медиумите, бидејќи на почетокот yгинaлe само неколку птици, но кога во исто време тоа им се случило на уште 150 птици, кои паѓале во јавниот парк, луѓето почнале да се прашуваат што ги yбилo 297-те птици во Хаг. Наскоро воочена е антена на покривот на една зграда, која е тестирана во исто време кога yгинaлe птиците и паднале од небото.

Петтата генерација на мобилен интернет, познатата мрежа 5G откако беше објавена, предизвика многу полемики во јавноста. За кратко време, идејата што треба да овозможи технолошки напредок се карактеризира како сомнителна и опасна по живот, а приказните за Интернет 5G практично станаа теории на заговор.

Мутациите, туморите, уништувањето на природата и екосистемите, смртта на птиците … се само некои од „опасностите“ што критичарите ги користеле во оваа форма на нова технологија за да ја вметнат приказната за мрежата 5 G, на која наскоро и било дадено ново име – мрежата на смртта.

Една од вообичаените теории што се појави на социјалните мрежи е дека мрежата од 5 Г, кога се шири, може да ја пробие човечката кожа, да внесува штетни материи и да создаде тумори.