Занимливости

Колку се религиозни луѓето од различни држави во Европа?

Колку се религиозни луѓето од различни држави во Европа?-РАботник
213views

Европејците генерално се помалку религиозни од луѓето во другите делови на светот. Но, во рамките на Европа, понекогаш има значителни разлики во нивоата на верска определба, се вели во анализата на неодамнешните истражувања на истражувачкиот центар „Пју“ во 34 земји.

Постојат многу начини да се дефинира што значи да се биде религиозен, но за оваа анализа, беа разгледувани четири вообичаени показатели на религиозност : присуство на верски служби, молење, верба во Бога и самоистакната важност за религијата во животот.

Во целина, во Централна и Источна Европа луѓето се повеќе религиозни отколку западноевропејците. На пример, во Ерменија и Грција, околу половина од возрасните се многу религиозни. Во меѓувреме, само околу еден од десет луѓе во Данска, Шведска и Велика Британија се квалификуваат како религиозни според овие критериуми.

Сличен образец има кога ќе ги разгледаме четирите мерки на религиозна посветеност индивидуално, со тоа што генерално е поголема веројатноста од Централна и Источна Европа отколку западноевропејците да речат дека религијата е многу важна во нивните животи, тие присуствуваат на верски служби барем месечно, тие се молат секој ден, и тие веруваат во Бог со апсолутна сигурност. На пример, половина или повеќе возрасни лица во Ерменија, Босна, Грузија, Грција и Романија велат дека религијата е многу важна во нивните животи, споредено со околу еден во десет во Франција, Германија, Велика Британија и неколку други западноевропски земји.