- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Коронакризата го спречи доаѓањето на работници во Германија

Фото: Pixbay
Коронакризата го спречи - Работник
292views

Германија има голем проблем со недостаток на квалификуван медицински персонал, коронакризата им отежнува доаѓањето, а подобрувањето зависи од понатамошниот развој на ситуацијата, што е тешко да се предвиди, велат експертите.

Законот за имиграција на квалификувана работна сила во Германија го одбележува првиот роденден овој месец. Овој закон, по многу перипетии, стапи на сила на 1 март 2020 година, непосредно по избувнувањето на епидемијата на коронавирусот во Германија и првото „заклучување“ кон средината на март минатата година.

„Поради пандемијата, тешко е да се процени кој би бил реалниот ефект на овој закон по првата година од неговото постоење“, изјави за Дојче еден од членовите на Советот за миграција и интеграција (СВР), професор по економија, Пану Путвара.

„Факт е дека поради воведувањето мерки за потежок влез на граѓаните од таканаречените ризични области поради избувнување на вирусот, имаше многу помало пристигнување на квалификувана работна сила од странство, што на Германија и е очајно потребно и никој може да предвиди како ситуацијата ќе се развива “, вели Путвара.

Пандемијата во последната година има многу големо негативно влијание врз пристигнувањето на работната сила од територијата на таканаречениот Западен Балкан, што ги вклучува Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија.

Ова особено, според мислењето на експертите за СВР, се рефлектира во спроведувањето на таканаречените Правила за Западен Балкан, врз основа на кои неквалификувани и ниско квалификувани работници од таа област имаат привилегиран пристап до германскиот пазар на труд.

Во Германија, на 1 јануари 2021 година, стапи на сила ново Правило, што е продолжение на сегашното правило за Западен Балкан со кое германската федерална влада им овозможува на граѓаните на овие земји привилегиран пристап до локалниот пазар на трудот, за кој било вид на вработување и без оглед на квалификацијата.

Според СВР, во јануари и февруари 2020 година, односно пред избувнувањето на круната, 5.500 лица се пријавиле за визи, а во периодот од април до јануари 2021 година, само 2.600.

Продолжувањето на споменатото правило важи до крајот на 2023 година, а согласноста на германската Федерална агенција за вработување останува предуслов за издавање виза.