- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Кој и колку пари доби за културата во Битола

ССМ се задоволни од мерките на Владата - Работник
284views

Почетокот на секоја година е време кога културините работници во најголем дел не се согласуваат или пак реагираат за тоа колку добиле или не добиле од Министерството за култура во рамките на годишната програма. Оваа година, до денес нема објава колку добиле националните установи. До лани знаевме колку побарале на пример Театарот, Центарот за култура, Музејот и сл. и знаевме колку сретства им биле одобрени. Годинава ниту колку е побарано, ниту колку е одобрено. Но, затоа неодамна Државниот завод за статистика соопшти дека малку публика влегувала во битолскиот театар. Но, да се вратиме на одобрените пари, напомнуваме дека се работи за средства одобрени не за националните установи, туку за здруженија на граѓани и за индивидуалци од Битола, објави Тера.

Целосната објава погледнете ја тука