СветСиндикат

Криза во фабриката “Застава оружје”- Синидикатите најавуваат штрајк

Најава за штрајк- работник
201views

Крагуевац – Ако директорот на фабриката за Застава не го враќа претседателот на синдикатот Драган Илиќ на работа, ќе се организира заеднички протест на работници од цела Србија. Претседателот на Независниот синдикат во Крагуевац, Југославија Ристиќ, рече дека ова е заклучокот од претседателството на СССС на вчерашната седница. Ристиќ рече дека веќе е одржана дискусија со Трудовиот инспекторат во врска со отпуштањето на Илиќ и трансферот на поголем број лидери на синдикатите на други места.

На директорот на “Застава оружје”, Младен Петковиќ, му беа врачени 1.500 потписи на работниците од фабриката, со што побараа од него да ја поништи одлуката за отказ, а Илиќ да се врати на работа.

Од вторникот на 9 април на Илиќ му беше забрането да влезе во фабриката “Застава оружје”, но од денес му беше дозволено да врши синдикални активности во салата на административната зграда надвор од фабричкиот круг.

Отпуштениот синдикален претставник Илиќ вчера го откажа најавениот генерален штрајк во фабриката, информирајќи ги работниците во фабриката на Независниот синдикат дека во овој момент не треба да се доведува во прашање работењето на компанијата и дека таквиот став е резултат на одговорноста на работниците кон фабриката.