- Advertisement -
СветСиндикат

Кумтобел отпушта работници, но се правда: Имаме вработени повеќе од договореното

Кумтобел отпушта работници, но се правда: Имаме вработени повеќе од договореното - Работник
190views

Досега 19 работници се отпуштени од фабриката „Кумтобел“ во Ниш. Причината, како што велат, се негативните ефекти од пандемијата, што влијаеше и на деловната активност на таа австриска компанија.

Додека синдикатот „Слога“ критикува затоа што се отпуштаат работници за кои државата им даде субвенции од 7.500 евра за новосоздадено работно место, од фабриката велат дека досега тие ангажирале повеќе работници од бројот на работници договорен со државата.

Advertisement

Работниците биле отпуштени во Кумтобел, а тоа се информациите што дошле од фабриката, а кои ги потврдува и синдикатот на Слога, пишува Јужне вести.

„Според информациите на тој портал, тие имаат намера да отпуштат околу 50 работници. Досега отпуштија дваесетина. Отпуштањата се во извозниот сектор. Производството на инсталации за електрично осветлување има и најголем проблем во тој сектор, бидејќи тие го намалија извозот. Затоа почнаа да бркаат “, велат во Синдикатот.

Advertisement
Advertisement

Како што велат во Синдикатот, важно е државата да биде вклучена во приказната и работодавачот да ги врати парите во буџетот, доколку тој веќе не го испочитувал договорот до крај. „Тие се работници, биле принудени присилно да потпишат договор за отказ спогодбено со отпремнина од 150.000 динари“, објаснуваат во „Слога“.

Самата фабрика не негира дека работниците биле отпуштени. Тие велат 19 досега. Сите тие добија отпремнина, и заминаа затоа што, како што велат, бизнисот е во полоша состојба поради пандемијата. Тие исто така нагласуваат дека во претходниот период биле вработени поголем број луѓе отколку што било договорено со државата.

„Според договорот потпишан со државата, Кумтобел се обврза да ангажира одреден број работници во 2020 година и ние ангажиравме повеќе луѓе во овој период од бројот што се обврзавме да ги следиме нашите сопствени деловни планови.

Како и со многу компании, епидемијата на ковид-19 имаше негативно влијание врз нашето производство, намалувајќи ја побарувачката за нашите производи, поради што, за жал, моравме да престанеме да соработуваме со 19 наши колеги “, пишуваат од Кумтобел.

Австриската компанија официјално започна со работа во Ниш во септември 2018 година. Како што беше најавено тогаш, во периодот од три до пет години, вкупниот број на работници треба да достигне 1.100.

Advertisement