ЗанимливостиМагазинСветот на работникот

Луксузна понуда: Работа од дома на Кајманските острови

Луксузна понуда: Работа од дома на Кајманските острови - Работник
53views

Телевизорите, т.н. дигитални номади, сега можат да работат на Кајманските острови до две години.

Сепак, постои едно голема, но… Овие работници треба да заработат најмалку 100.000 УСД годишно, па дури и повеќе ако сакаат да земат некого со нив.

Лансирана на 21 октомври, Глобалната програма за граѓански консиерж ги поканува високо платените работници да работат на еден од трите острови во следните неколку години – Гранд Кајман, Кајман Брач ​​и Малиот Кајман.

Програмата е еден од ретките начини на кои оние кои немаат виза за работа или престој во моментов можат да одат на Кајманските острови, бидејќи границите се уште се затворени за туристите.

Кој се квалификува?

Според новата програма, работниците можат да аплицираат за Глобален сертификат за граѓанин доколку имаат писмо за вработување од субјекти надвор од Кајманските острови кои покажуваат минимална годишна плата од 100 000 американски долари, 150 000 американски долари за парови и 180 000 американски долари за лица или парови со деца.

Другите членови на семејството исто така можат да стекнат право да се придружат, вклучително и браќа и сестри, родители, баби и дедовци, внуци, ако тие „целосно или во голема мера се зависни“ од апликантот.

Според веб-страницата на програмата, апликациите можат да се поднесуваат за секој што работи од далечина.

За да се регистрираат, патниците треба да достават важечки пасош, заверено упатство од банка, доказ за здравствено осигурување и кривично досие. Исто така, може да се бара виза, иако не е потребна за државјани на САД, Канада, Велика Британија, Австралија и многу европски земји.

Надоместоците за сертификати се 1.469 УСД годишно за две лица и се плаќаат по барање, плус 500 УСД по дополнително лице.

Оние на кои им се доделени сертификати можат да патуваат на Кајманските острови и пошироко, под услов да поминат 90 дена во годината на територијата.

Патниците кои добиле дозвола за работа на Кајманските острови, мораат да побараат дозвола за влез преку порталот Травел Кајман. Тие, исто така, мора да се придржуваат до сите мерки по пристигнувањето, кои вклучуваат два теста Ковид-19 и 14-дневен карантин.

Извор: bizlife.rs