- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Македонија и глобалната рецесија

Македонија и глобалната рецесија - Работник
161views

Затвoрањето на економијата и ограниченото движење поради ширењето на ковид-19 ја предизвика најдлабоката индуцирана рецесија на македонската, но и на светската економија.
Според октомвриската прогноза на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), македонската економија, во текот на оваа година, ќе забележи пад од 5,4 отсто како резултат на последиците од пандемијата, по што во текот на 2021 година ќе следува раст на БДП од 5,5 проценти. Оттаму велат дека светската економија полека излегува од кризата што ја создаде пандемијата на коронавирусот, со тоа што се предвидува светскиот раст да се искачи на 5,2 отсто во 2021 година. ММФ во својот извештај за светски економски прогнози за октомври посочи дека светската економија сѐ уште е во длабока рецесија. Светскиот БДП ќе се намали за 4,4 отсто годинава што е помалку сериозно намалување од предвидувањата за -4,9 отсто во јуни.
Домашните експерти посочуваат дека е очекувано Македонија да има поголем пад, но истакнуваат дека истото тоа ќе зависи и од здравствените мерки и од економските мерки.

Според професорот на Економскиот факултет, Трајко Славевски, прашањето е дали ќе имаме можности да ги штитиме со мерки работните места, има држави што имаат друг пристап, не ги штитат работните места и уште од април невработеноста од минимални 3,5 отсто им се зголемила на 20 отсто, но, затоа пак, ги штитат работниците.

Повеќе на Скопјеинфо.мк