Македонија и САД се на иста листа на системско крешење на работничките права

Р. Македонија е на листата на држави каде што системски се кршат работничките права, вели новиот извештај на Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК за глобални работнички права. Според извештајот на ИТУК, Македонија има влошен рејтинг и има надолно опаѓање на работничките права.

На листата на којашто се наоаѓа на Македонија, се и африканските држави: Ангола, Боцвана, Камерун, Чад, Еутопија, Брегот на Слоновата Коска, Кенија, Либан и т.н. Интересно е што на истата листа се и Соединетите Американски држави, а од Балканскиот полусторов се: Србија и Босна и Босна и Херцеговина.

Имено, во извештајот на ИТУК за 2018 година, Македонија беше во листата на земји каде што постојано се кршат работничките права. Извештајот на ИТУК укажува дека долг е патот на Македонија во остварувањето на работничките права.

Целосниот извештај можете да го прочитате тука