СветСиндикат

Малите компании во ЕУ треба да се транспарентни во однос на родовиот јаз во платите

Малите компании во ЕУ треба да се транспарентни во однос на родовиот јаз во платите-Работник
171views

Урсула Фон Дер Лејне, назначената претседателка на Европската комисија вети дека ќе донесе мерки за надминување на разликата во однос на платите во однос на половите во ЕУ од 16% во првите 100 дена од нејзиниот мандат.

Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУK) ја поздравува заложбата и ја повикува да воведе политики кои имаат шанси да извршат реална промена во јавниот и приватниот сектор.

ЕТУК повикува на Директива за транспарентност на родова исплата која треба да вклучува:

-Задолжителна годишна ревизија на родови плати за работодавачи со повеќе од 10 вработени заснована на целиот пакет за плати, вклучувајќи бенефиции и бонуси
-Казни за компании со повеќе од 10 вработени кои не успеваат да направат извештај за нивоата на родова плата
-Право на работниците да бараат податоци за плата на колегите, како и информации за родова плата во рамките на нивните компании
-Забрана за клаузули за тајност на плаќање во договори и нов услов работодавците да обезбедат скала за плати со огласи за работа
-Поддршка за колективно договарање како најдобар начин да се елиминира родовиот јаз во платите
ЕТУК ќе ги подигне нашите предлози со Фон Дер Лејен, како и со назначените комесари со одговорност за овој проблем, Хелена Дали и Николас Шмит.

Нашиот повик за директива за ова прашање доаѓа откако само половина од државите членки ја следат препораката од Европската комисија за 2014 година за решавање на родовиот јаз во платите.

Финансиската криза во 2009 година ја зголеми нееднаквоста во платите на половите. Јазот се затвора премногу бавно и всушност се уште се зголемува во некои земји-членки.

Заменик-генералниот секретар на ЕТУЦ, Естер Линч, рече:

„Принципот на еднаква плата за еднаква работа е загарантиран во европските договори уште од 1957 година, така што е крајно време да се реализира ова. Доброволни мерки за затворање на скандалозниот јаз во платите на Европа се испробани и не успеаја.

„Затоа ни е неопходна транспарентноста на родовата плата задолжителна и во приватниот и во јавниот сектор за да го демаскираме потценувањето на работата на жените што лежи зад оваа постојана нееднаквост.