- Advertisement -
Правда

Малта: Работничките права биле прекршени само од неколку работодавачи

Малта: Работничките права биле прекршени само од неколку работодавачи -Работник
439views

Значителен износ на пари се потрошени од страна на властите за кршење на правата на работниците само за истрага против неколку работодавачи, рече премиерот Џозеф Мускат.

Економскиот раст ги нагласи дупките во директивите на ЕУ кои Малта ги транспонираше неколку години, рече д-р Мускат. На пример, компаниите од трети земји вработувале државјани од трети земји во една земја на ЕУ, рече тој.

Advertisement

Некои работодавци се обидуваа да ги заобиколат прописите за да ги искористат предностите на малтиските и странските работници, додаде тој, истакнувајќи дека ова создава нерамнотежа во работната сила.

Ова е наш предизвик: да се осигуриме дека сите се третираат подеднакво и да го зајакнеме спроведувањето, така што никој нема да биде ставен на поинфериорен во однос на тие што ги регулиравме“, рече тој.

Advertisement

Премиерот зборуваше на конференција за иднината на работата, за време на која присуствуваа голем број заинтересирани страни, вклучувајќи го и Одделот за индустриски и работни односи и синдикалци.

Advertisement