Наука

Мапирана е една петтина од дното на океаните на Земјата

158views

Научниците успеале да мапираат една петтина од дното на океаните во светот во рамките на проект во кој треба да се направи мапа од целото океанско дно. Научниците што работат на проектот реализиран од фондацијата „Нипон“ изјавиле дека досега мапирале површина речиси двојно поголема од Австралија.

Проектот почнал во 2017, кога научниците имале мапирано околу 6% од дното на океаните. До денес се мапирани околу 19%. Иако напредокот е голем, сепак, научниците треба да мапираат уште 81% од дното на океаните на планетата. Затоа во проектот се вклучени 133 официјални партнери, соработници и поддржувачи.

Повеќе прочитајте на факултети.мк