ПравдаСветСиндикат

Мароко: Министерството за Вработување е посветено на дијалогот со синдикатите за законот за штрајкови

Мароко: Министерството за Вработување - Работник
99views

Мароканското Министерство за Вработување вчера објави дека е посветено на дијалогот со синдикатите во однос на Нацрт законот кои ги регулира штрајковите во кралството којшто е сеуште во фаза на проценување од страна на Парламентот.

Во изјава, претставник од министерството којшто останал анонимен, рекол дека „посветеноста е содржана во писмото испратено од страна на министерството до Арапската Федерација на синдикати и Светската Федерација на синдикати“. Двата синдикати претходно побараа да се воспостави дијалог за Нацрт законот за регулирање на штрајковите во Велика Британија во кралството како и негово повлекување од Парламентот.

Мароканскиот претставник рече дека Министерството за Вработување рече дека Министерството не брка никого поради синдикално здружување и дека побарало од засегнатите организации да го избегнат генералното осудување и да се идентификуваат специфичните случаи кои треба да бидат истражени. Во однос на барањето за повлекување на Нацрт законот кои ги регулира штрајковите во државата од Парламентот, според претставникот, министерството потврдило дека законот е даден на Парламентот и на тој начин станал сопственост на легислативната институција.