- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Масовен скрининг во текстилните фабрики во Штип

Масовен скрининг - Работник
860views

Започна масовно тестирање на сите вработени во штипската конфекција која е ново жариште на Ковид-19 во градот. Во конфекцијата има вкупно 100 текстилни работнички, но ќе се тестираат и нивните колешки од две други конфекции со кои заедно патувале со автобус од и до работното место. Токму начинот на превоз на работниците за цело времетраење на кризата беше акцентиран за потенцијално најопасен за ширење на заразата.

„Поголема свест од работодавачите, поголема свест од превозниците, да се чуваат работниците и време е да се даде годишен одмор“, изјави Кристина Ампева, гласен текстилец-Штип.

Advertisement

Кризниот штаб во договор со Комисијата за заразни болести  изготви задолжение за сите работници кои се превезувале со автобусите, при појава на првите симптоми на болеста, задолжително да останат во самоизолација и да се јават на својот матичен лекар. Истите, по извршена епидемиолошка анкета ќе добијат упатства за тоа дали ќе бидат тестирани за Ковид-19.

„Да не дозволиме да излезе состојбата од контрола, бидејќи знаеме дека, во претходните два месеци навистина беше предизвик и тешко да се функционира во едни такви услови со полициски час“, изјави Благој Бочварски, градоначалник на Штип.

Advertisement
Advertisement

Од Центарот за јавно здравје се оптимисти дека со овие мерки ќе се спречи понатамошно ширење на вирусот и кругот полесно ќе се затвори.

Извор: Сител

Advertisement