- Advertisement -
Наука

Материјал совршен за изработка на робот трансформер: Течен материјал кој плови по вода

Материјал совршен - Работник
527views

Експертите откриле дека со помош на течна легура на метал со помала густина од водата можат да се изработуваат лесни егзоскелети и роботи кои менуваат облик.

Легурите на течните метали, како живата која има температура од -38,8 Целзиусови степени не стануваат крути на собна температура. Тие се таложат на ниска температура од поединечни таложења на металот од кои се изработени.

Advertisement

Јинг Лиу и неговите колеги од Универзитетот во Кина создале сличен материјал со мешање на чист галиум и индиум, односно легура на течен метал кој се таложи на 15,7 степени, пишува New Scientist.

За да ја намалат неговата густина, тие помешале ситни стаклени меури со големина од 75 микрометри наполнети со воздух. Тие меури ја намалиле густината на галиум – индиската легура речиси за 97 % без да сменат ниедно друго својство, како големата електрична спроводливост и добрата способност за обликување. Сега таа легура е идеална за изработка на егзоскелети кои не се претешки за изработка за практична употреба или флексибилни роботи кои може да се трансформираат зависно од температурата.

Advertisement
Advertisement

Зависно од големината на стаклените меури, густината на течната легура се движела помеѓу 0,45 грама по кубен сантиметар (што е половина помалку од густината на водата) и 2,01 грам по кубен сантиметар. Ваквиот материјал можел да биде корисен и за контрола на пловноста на подводните уреди.

Студијата Lightweight Liquid Metal Entity е објавена во списанието Advanced Functional Materials.

 

Advertisement