Занимливости

Мачките се врзани за нивните сопственици, исто колку бебињата и кучињата

Мачките се врзани за нивните сопственици, исто колку бебињата и кучињата-Работник
140views

Мачките обично се стереотипираат како суштества кои не се приврзуваат премногу. Сепак, се покажа дека генерализацијата е далеку од вистината. Пред неколку години, научна студија откри дека мачките всушност уживаат социјална интеракција, а дополнителни наоди откриваат дека мачињата се грижат повеќе за нас отколку што мислиме. Во изданието на сегашното списание „Биологија“ на 23 септември 2019 година, статијата „Врската за приврзување меѓу домашни мачки и луѓе“ споделува дека мачките се исто толку силно поврзани со нас како кучињата, па дури и бебињата.

Научничката за однесување на животните, д-р Кристин Витале, заедно со нејзиниот тим на Државниот универзитет Орегон, ја спроведоа оваа студија. Тие извршија тест што го набљудува однесувањето на мачката, што е исто што се користи на кучешки и бебиња. За експериментот, научниците имаа мачки (79 мачиња со 38 возрасни).