- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Мерката 14.500 денари ги задржа работниците, но дел не добија плати, парите завршија кај работодавачите, ќе следат санкции

165views

Да се поддржат фирмите и да не се отпуштат работниците, со ваква цел беше воведена мерката за плата од 14.500 денари по вработен, како дел од економските пакети на Владата за ублажување на последиците од корона-кризата. Според надлежните, таа имаше позитивно влијание и немаше отпуштање на вработени, но анализите покажаа дека голем дел од работниците не ја добиле платата.

Првично мерката се воведе за месеците април и мај, како период во кој беше најсилно влијанието од кризата, но Владата ја продолжи и во јуни.

Повеќе прочитајте на макпрес.мк 

Advertisement
Advertisement