- Advertisement -
Правда

Меѓународен ден на младите

Меѓународен ден на младите - Работник
310views

Меѓународниот ден на младите, 12 август, кој со резолуцијата 54/120 на Обединетите нации во 2000 година е усвоен со цел постојано да се унапредува положбата на младите во општеството.

Целта е вклучување на младите во општетвото како клучен фактор за градење и одржување на мирот и безбедноста, но и нивно активно учество во политичките, економските и социјалните процеси.

Advertisement

Во светот има  скоро 2 милјарди млади луѓе на возраст од 10 до 24 години, а годинава тема на Меѓународниот ден е трансформацијата на образованието, за да се одбележат напорите за правење поинклузивно и подостапно образование за младите, пишува Civil Media.

Целосниот текст можете да го прочитате тука 

Advertisement
Advertisement

Advertisement