ПравдаСветСиндикат

Меѓународните синдикати бараат да престанат репресиите во Чиле

Меѓународните синдикати бараат - Работник
142views

Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК ја повика Владата на Чиле да стави крај на репресиите врз луѓето кои протестираат против владините строги политики, да ја тргнат војската од улиците и да отворат нов дијалог со синдикатите, студентите и другите граѓански организации.

„Неверојатно е дека големите меѓународни самити, како што се АПЕК и КОП, можат да одат напред со војската на улиците и огромната непопуларна влада што наметнува неподносливи тешкотии на сопствениот народ. Владата итно треба да го смени курсот, пред се и во интерес на народот на Чиле и да го врати меѓународниот углед и да биде одржлив и прифатлив домаќин за вакви важни настани “, рече Генералниот Секретар на ИТУК, Шаран Буроу.

Претседателот на Чиле, Себастијан Пинера ја продолжи вонредната состојба и речиси 1,500 луѓе беа уапсени. Неколку животи беа изгубени, а во тек е полициски час.

„Популарното незадоволство е директен резултат на регресивните политики на десничарската влада, кои ја продлабочија нееднаквоста и масовно ги поткопаа виталните јавни услуги, вклучително и здравството и образованието. Нема иднина за влада што ги следи диктатите на меѓународните финансии и ги принудува обичните луѓе да го носат товарот “, рече Буроу.

Самитот за економска соработка на Азија и Пацифик е закажан за 16-17 ноември, а самитот за климатски климатските промени на КОП за 2 – 13 декември.