- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Миграцијата и училишната матура го преполовија бројот на студенти

Миграцијата и училишната матура - Работник
397views

За разлика од лани, кога се запишуваа и средношколци само со положена училишна матура, годинава генерално на сите универзитети во државата бројот на студентите е помал, затоа што Министерството за образование бараше стриктно почитување на законот дека право на запишување имаат само средношколците кои положиле државна матура.

Универзитетите сметаат дека бројката на запишани студенти стагнира поради намалениот број матуранти, но и поради очигледната миграција која во странство однесе голем број семејства, пишува СДК.

Целосниот текст прочитајте го тука