- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСиндикат

Минималецот е покачен: За месец јули граѓаните треба да земат повисока плата

219views

Сојузот на синдикатите на Македонија ги потсетува работодавачите дека за јули треба да им исплатуваат повисока минимална плата на работниците. Или наместо досегашните 14.500 минималецот сега изнесува 14.943 денари.

На таа минимална плата дополнително треба да се пресметуваат додатоците и надоместоците на плата согласно колективните договори. Бараат од инспекциските органи, казни за работодавачите и јавно објавување на имињата на компаниите кои кршата законии, а најавуваат и кривични пријави за нив.

Advertisement

Повеќе прочитајте на скопје24.мк 

Advertisement

Advertisement
Advertisement