Минималната плата во Франција ќе се зголеми за 1,8 отсто- достигнувајќи 1.353 евра

Инфлацијата во Франција поттикна ново зголемување на минималната плата, која, автоматски, ќе се зголеми за 1,81 отсто во јануари, соопшти денеска Министерството за труд, јави дописникот на МИА.

Минималниот нето месечен износ од 1 јануари 2023 година ќе изнесува 1.353,07 евра. Тоа е месечен пораст од 24 евра, а за 84 евра повеќе во однос на 1 јануари 2022 година – зголемување од 6,6 отсто за една година, соопшти Министерството за труд. Во бруто, месечниот Smic ќе ја помине границата од 1700 евра (1709,28 евра). Минималната саатница ќе изнесува 11,27 евра, што е зголемување за 20 центи во однос на сегашното ниво.

Ова зголемување е автоматски, пресметано секоја година според два критериуми: инфлација забележана за 20 отсто од домаќинствата со најниски приходи и половина од добивката во куповната моќ на основната саатница за работниците и вработените. Според својата политика, владата нема да даде дополнителен „поттик” на минималната плата на 1 јануари.

Таа ја следи препораката на панелот економисти со кој се консултира пред секое зголемување. Во својот последен извештај, групата експерти со која претседава Гилберт Сет ја советуваше владата да не дава „поттик”, како што секогаш правеше од нејзиното прво мислење во 2008 година.

Севкупно, во услови на висока инфлација, Смиц (Минималната плата) беше ревалоризирана за 5,6 отсто во 2022 година, со зголемување на 1 јануари, 1 мај и 1 август. По новото зголемување на 1 јануари 2023 година, „не може да се исклучи минималната плата да знае, во 2023 година, една или повеќе инфрагодишни ревалоризации”, потврдија од групата економисти. Ревалоризацијата всушност може да има и во текот на годината штом инфлацијата надмине 2 отсто.